Aikuisoppiminen
Andragogiikka
Tunnetuin aikuisoppimisen malli on Malcolm Knowlesin 1960- luvulla luotu andragogian teoria, joka tunnistaa kuusi keskeistä perusperiaatetta aikuisoppimisessa. Alla on periaatteet ja esimerkki pianonsoiton opettelusta. Hyvä muistisääntö aikuisoppimisen periaatteisiin on: Taitava simo soveltaa
- Tarve tietää (Need to Know): Aikuiset haluavat ymmärtää, miksi heidän on opittava jotain ennen kuin he alkavat oppimisprosessin. Mikä on oppimisen hyöty?
- Itseohjautuvuus (Self-directed Learning): Kun oppimisen merkitys itselle on selvillä, aikuiset haluavat ohjata ja olla vastuussa omasta oppimistaan ja tehdä päätöksiä oppimisprosessistaan, jotta he saavat parhaan hyödyn oppimisestaan. Määrität itse oppimistavoitteesi.
- Aiemmat kokemukset (Prior Experience): Nämä ovat tärkeä oppimisen lähde ja ne vaikuttavat oppimisprosessiin, mitä ja miten opettelet. Oppiminen on kertymän ja unohtamisen yhdistelmää, aikuiset etsivät itselle sopivan tiedon ja kartuttavat aikaisempaa tietopohjaa.
- Valmius oppia (Readiness to Learn): Aikuiset ovat valmiita oppimaan, kun koulutus kytkeytyy heidän elämänsä ja työnsä ajankohtaisiin tarpeisiin ja tavoitteisiin, relevanssius ja merkitys ovat oppimisen lähtökohtia.
- Sisäinen Motivaatio (Motivation to Learn): Sisäinen motivaatio ohjaa aikuista enemmän kuin ulkoinen. Motivaation ymmärtäminen ja tukeminen ovat keskeisiä menestyksekkäässä aikuisoppimisessa.
- Soveltaminen (Orientation to Learning): Oppiminen on tehokkainta ja merkityksellisintä, kun sitä voidaan soveltaa suoraan käytäntöön. Tämä on valmius oppia -kohdan jatko. Kun oppiminen on relevanttia ja opin voi soveltaa käytäntöön jo seuraavana päivänä, halu oppia kasvaa
Alla tarina aikuisoppimisen soveltamisesta jatkuvan oppimisen näkökulmasta:
Simo on henkilöstöpäällikkö tulevaisuuteen katsovassa teknologiayrityksessä, joka on tunnettu mukautumiskyvystään ja kekseliäisyydestään. Simon silmissä yrityksen jatkuva menestys lepää sen kyvyssä sopeutua ja uudistua – prosessissa, jossa jatkuva oppiminen on kulmakivi. Hän on pannut merkille, kuinka tärkeää on sytyttää oppimisen kipinä työntekijöissä, ei vain pitääkseen yrityksen askeleen edellä kilpailijoita, vaan myös rakentaakseen ympäristön, jossa jokainen tuntee olevansa osa jotakin suurempaa ja merkityksellistä.
Innoittamana tästä visiosta, Simo ottaa (Itseohjautuvasti) vastuun kehittääkseen alustan, joka ei ainoastaan tarjoa oppimateriaaleja vaan myös inspiroi työntekijöitä tutkimaan uusia horisontteja. Hän peilaa tekemistään aiempiin kokemuksiinsa – onnistumiset ja haasteet – jotka ohjaavat häntä suunnittelemaan koulutuksia, jotka resonoivat syvästi työntekijöiden uteliaisuuden ja intohimon kanssa.
Simo ymmärtää, että valmius oppia syntyy, kun ihmiset eivät koe oppimista velvollisuutena vaan mahdollisuutena kasvaa ja kukoistaa. Hän lanseeraa "Soveltavuus työpajat", käytännön sessiot, joissa työntekijöitä ohjataan keräämään ja konkretisoimaan jokapäiväisiä pieniä oivalluksia ja miten niitä voi välittömästi soveltaa todellisiin projekteihin, mikä rikastaa heidän ammatillista osaamistaan ja vahvistaa heidän luottamustaan ja itsetuntoaan.
Simon ponnistelut sytyttävät sisäisen motivaation liekin koko organisaatiossa. Työntekijät näkevät itsensä oppijoina, innovaattoreina, jotka eivät vain seuraa muutosta, vaan ovat sen etulinjassa. Tämä uusi oppimiskulttuuri edistää yksittäisten työntekijöiden kasvua sekä koko yrityksen kehitystä.
Simon tarinassa korostetaan, kuinka jatkuva oppiminen voi toimia vahvana motivaation lähteenä ja muuttaa työympäristöä paikaksi, jossa jokainen voi tuntea olevansa merkityksellinen osa jotakin suurempaa. Oppimisen ilmapiiri ei vain edistä henkilökohtaista ja ammatillista kehitystä, vaan se myös inspiroi innovaatioita ja luo perustan kestävälle menestykselle.