Jatkuva oppiminen 

Työelämän tärkein taito ja ahdistuksen aiheuttaja

Jatkuva oppiminen

Jatkuvalla oppimisella tarkoitetaan koko elämänkaaren aikaista, eri elämänalueille ulottuvaa oppimista. Suomessa on ollut kova pöhinä jatkuvan oppimisen aiheesta esimerkiksi Jatkuvan oppimisen uudistus -hanke ja hankkeen aikana perustettu Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus (Jotpa). 

  1. Kilpailukyvyn ylläpitäminen: Suomi tunnistaa jatkuvan oppimisen tärkeyden kansainvälisessä kilpailukyvyssä. Nopeasti muuttuvassa työelämässä tarvitaan jatkuvaa osaamisen päivittämistä ja uuden oppimista pysyäkseen kilpailukykyisenä.

  2. Hyvinvoinnin edistäminen: Jatkuva oppiminen voi edistää yksilöiden hyvinvointia tarjoamalla mahdollisuuksia henkilökohtaiseen kehitykseen ja urakehitykseen. Tutkimus tällä alalla auttaa ymmärtämään, miten koulutuksen ja osaamisen jatkuva kehittäminen voi parantaa elämänlaatua.

  3. Innovaatioiden tukeminen: Jatkuvan oppimisen tutkimus voi auttaa innovaatioiden syntymisessä ja leviämisessä yhteiskunnassa. Uudet ideat ja käytännöt voivat syntyä koulutuksen ja oppimisen tuloksena, ja tutkimus voi auttaa näiden prosessien ymmärtämisessä ja edistämisessä.

  4. Työvoiman kehittäminen: Tutkimus jatkuvasta oppimisesta auttaa kehittämään parempia käytäntöjä ja menetelmiä työvoiman kouluttamiseen ja kehittämiseen. Tällä tavoin se voi auttaa vastaamaan työelämän muutoksiin ja parantamaan työvoiman osaamistasoa

Jatkuvan oppimisen oleellisin palikka on yksilö itse. Jatkuva oppiminen muodostaa itseään ruokkivan syklin, jossa inspiraatio, motivaatio ja toimeenpano vuorottelevat.

  1. Inspiraatio: Inspiraatio voi syntyä erilaisista lähteistä, kuten uteliaisuudesta, ympäröivästä ympäristöstä tai henkilökohtaisista tavoitteista. Se voi olla kipinä uuden asian oppimiseen tai taitojen kehittämiseen.

  2. Motivaatio: Inspiratiosta syntynyt kiinnostus ja uteliaisuus voivat muuttua motivaatioksi, joka ajaa yksilöä eteenpäin oppimisen tiellä. Motivaatio voi olla sisäistä tai ulkoista ja se voi vaihdella eri tilanteissa ja konteksteissa.

  3. Toimeenpano (Volitio): Volitio viittaa tahdonvoimaan ja sitoutumiseen. Se tarkoittaa päätöstä ja ponnisteluja oppimisen tavoitteen saavuttamiseksi. Volition avulla yksilö kykenee ylittämään esteet ja sitoutumaan pitkäaikaiseen oppimisprosessiin.

Tässä mallissa inspiraatio toimii polttoaineena, motivaatio ohjaa etenemistä ja volitio mahdollistaa päämäärään sitoutumisen ja pysyvyyden. 

Jatkuvan oppimisen sykli

Jatkuva oppiminen on tärkeämpää kuin koskaan ja se voi luoda paineita. Tavoitteeni on muuttaa käsitys jatkuvasta oppimisesta inspiraation lähteenä. Tärkein kestävän inspiraation lähde on omasta intohimon kohteestaan oppiminen ja siinä kehittyminen!

  1. Inspiraatio luo haaveita ja sytyttää elämän palon. 
  2. Motivaatio antaa  syyn toteuttaa unelmat ja konkretisoi, miten niiden tavoittelu hyödyttää meitä.
  3. Toimeenpano edustaa intensiivistä työvaihetta, jossa analyysi, suunnittelu ja harjoittelu tuottavat konkreettisia tuloksia.
  4. Kun kehitymme intohimoissamme ja syvennymme ymmärrykseemme, se ruokkii haluamme oppia lisää, luoden näin jatkuvan oppimisen positiivisen kierteen.

Tämä on koko palvelun perusta, sen kautta haaveiden saavuttaminen ei ole lopullinen päämäärä, vaan ne ovat välitavoitteita jatkuvan oppimisen tuomassa inspiraatiossa ja kehityksessä.