Taidon oppiminen

Taidon oppiminen

  1. SMART: SMART on käytännöllinen ja tehokas tapa asettaa ja saavuttaa tavoitteita. Lyhenne tulee sanoista Specific (tarkka), Measurable (mitattavissa ), Achievable (saavutettavissa ), Relevant (olennainen) ja Time-bound (aikarajoitettu). SMART-tavoitteiden avulla varmistetaan, että tavoitteet ovat selkeitä, konkreettisia, mitattavia, saavutettavissa olevia, relevantteja ja aikarajoitettuja, mikä helpottaa niiden seurantaa ja saavuttamista
  2. GROW: GROW-metodi on tehokas valmennus- ja tavoitesuuntautunut keskustelutyökalu. Se on lyhenne sanoista Goal (tavoite), Reality (todellisuus), Options (vaihtoehdot) ja Will (tahto). GROW-metodilla ohjataan keskustelua siten, että valmennettava tai tavoitteenasettelija ensin määrittelee selkeän tavoitteen (Goal), sitten arvioidaan nykytilanne ja resurssit (Reality), etsitään eri vaihtoehtoja tavoitteen saavuttamiseksi (Options) ja lopuksi päätetään konkreettiset toimenpiteet ja sitoutuminen niihin (Will). Tämä prosessi auttaa selkeyttämään tavoitteita ja löytämään konkreettisia keinoja niiden saavuttamiseksi.
  3. Määrätietoinen harjoittelu (deliberate practice): Määrätietoinen harjoittelu on systemaattinen lähestymistapa taitojen kehittämiseen, joka perustuu selkeisiin ja mitattaviin tavoitteisiin, jatkuvuuteen, keskittymiseen, palautteen saamiseen ja tietoiseen ponnisteluun. Harjoittelussa pureudutaan tarkasti valittuihin osa-alueisiin, joita harjoitellaan toistuvasti ja tietoisesti, ottaen huomioon kehittymisalueet ja vahvuudet. Keskeistä on myös säännöllinen (itse) arviointi ja tarvittaessa tavoitteiden muokkaaminen kehityksen mukaisesti. Määrätietoinen harjoittelu luo perustan huippusuorituksille monilla eri taitoalueilla ja mahdollistaa merkittävän kehityksen pitkällä aikavälillä.
  4. DiSSS: Tim Ferrisin "DiSSS-menetelmä" on lyhenne sanoista "Deconstruction, Selection, Sequencing, Stakes". Tämä menetelmä on suunniteltu auttamaan ihmisiä hankkimaan uusia taitoja tai saavuttamaan tavoitteitaan tehokkaammin.

    • Purkaminen (Deconstruction): Taito tai tehtävä puretaan pienempiin osiin, jotta sen ymmärtäminen ja hallinta helpottuvat. Tämä auttaa hahmottamaan tehtävän kokonaisuuden ja tunnistamaan olennaiset osa-alueet.
    • Valinta (Selection): Tärkeiden osa-alueiden tunnistamisen jälkeen keskitytään niihin ja valitaan tehokkaimmat ja olennaisimmat strategiat tai menetelmät niiden hallitsemiseksi tai suorittamiseksi.
    • Järjestäminen (Sequencing): Osa-alueet järjestetään ja priorisoidaan niiden merkityksen ja/tai vaikeusasteen perusteella. Tämä auttaa suunnittelemaan tarkasti, mitä osa-alueita työstetään milloinkin ja missä järjestyksessä.
    • Panokset (Stakes): Panokset luodaan asettamalla itselleen konkreettisia seurauksia tai palkintoja tavoitteiden saavuttamiseksi. Näin luodaan lisämotivaatiota ja sitoutumista tavoitteiden saavuttamiseen.

    DiSSS-menetelmän avulla ihmiset voivat hajottaa monimutkaiset tavoitteet tai taidot helpommin hallittaviin osiin, valita tehokkaat strategiat, järjestää niiden suorittamisen optimaalisesti ja luoda motivaatiota tavoitteiden saavuttamiseksi.